Historia (sijoitusfilosofia)

Perustin Smilehouse Oy:n vuonna 1999 yhdessä Jaakko Hallavon kanssa. Saimme idealle Sitralta rahoituksen, jonka avulla rakensimme Shop Engine –nimisen SAAS-tuotteet (silloin tai pari vuotta myöhemmin alettiin vasta puhumaan ASPista). Kyseessä oli verkkokauppakoneisto, joka näytti perinteiseltä softalta, mutta oli puhtaasti selaimella käytettävä.

”Onks teil jotain mobiilia?”

Lähdimme sitten 2000 luvun alussa hakemaan toista rahoituskierrosta samaan aikaan kun mobiilihuuma alkoi kiihtyä. WAPit ja Riot-e nimiset yhtiöt nostivat kymmeniä miljoonia alkeellisten tekstiviestipelien ja muun roskan tekemiseen.  Me Jaakon kanssa menimme kertomaan, että sähköinen kauppa on kova juttu ja verkkokauppaohjelmiston kehittämiseen kannattaisi panostaa.  Muistan elävästi kun yksi VC ei oikein jaksa kuunnella mitä meillä on kerrottavana, mutta kysyy sitten silmät kiiluen:

– onks teil mitään mobiilia? *

– Ei tämä on verkkokauppaa, eli ostaminen tapahtuu selaimella internetissä. Verkkokaupasta tulee vielä kova juttu ja isoa liiketoimintaa

– ai, no jos se olisi mobiilia se kiinnostaisi. En usko, että verkkokauppa tulee syrjäyttämään perinteistä kaupankäyntiä, ihmiset haluaa kosketella ostoksia ennen päätöstä.

Ei saatu rahoitusta. Sama mobiili-kiima toistui keskusteluissa eri sijoittajien kanssa, hieman eri painotuksilla. Kutsun tätä yleisesti sopuliefektiksi. Nyt se tuntuu toistuvan pelialalla. Ymmärsin kuitenkin tuolloin, että kaikilla ihmisillä ei ole yrittäjille tyypillistä kykyä nähdä tulevaa.

* = vuonna 2000 mobiili oli yhtä kuin tekstiviestit ja WAP.

Giving something back

No jotain saatiin kuitenkin aikaan, Smilehouse kasvoi ihan hyväksi yhtiöksi, kehitin Louhesta pienen bisneksen ja tein joukon epäonnistuneita hankkeita siinä kaiken ohella. Nyt keskityn päivätöissä Pilvi™ nimiseen yhtiöön, jolle niin ikään on ollut vaikea löytää rahoitusta.

Tähän enkelisijoitustoimintaan lähdinkin sillä mentaliteetilla, että voisin auttaa muita yrittäjiä toiminnan alkuvaiheessa, jos ei muulla tavalla niin ainakin kuuntelemalla ja mahdollisesti vahvistamalla yrittäjän omaa näkemystä (visiota).

Sijoitusfilosofia

On ehkä väärin puhua mistään sijoitusfilosofiasta, mutta tavoitteena olisi rahan lisäksi antaa myös jotain käytännön kokemusperäisiä esimerkkejä mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä. Lupaan myös olla kysymättä “onks teil jotain mobiilia” tai mikä nyt sen hetkinen hype onkaan.

Terveisin Tapsa, Sarjayrittäjä, Demonisijoittaja